29. февруари 2024г.

Нашият директор и основател Крум Павлов се срещна със Siemens България, за да поговорим за актуалните събития, миналото и бъдещето на Логисофт.

1. През последните 26 години “Логисофт” се утвърди като лидер в индустриалната и интралогистична автоматизация. Кои иновации и ключови решения смятате, че бяха решаващи за успеха и разширението на Вашата дейност в над 20 държави по целия свят?

Винаги съм казвал, че стилът на програмиране на ЛогиСофт е в основата на всички наши успехи! Няма значение за коя фабрика или бизнес става дума. Много компании работят със Сименс техника и софтуер за програмиране, но ние се отличаваме с начина, по който правим това. Дали става въпрос за ретрофит или за изцяло нови решения, всички те работят безотказно! Клиентите правят винаги разлика. ЛогиСофт е разпознаваема компания, заради стила си на Siemens PLC програмиране. Натрупахме много голям опит в програмирането на множество фабрики в България през годините, но експанзията ни в повече от 20 държави в Европа се случи невероятно бързо в партньорството ни с Gebhardt Foerdertechnik. Така имахме възможността да заложим огромно количество техника на Siemens в проекти за световни лидери в съответните браншове!

2. От самото начало Логисофт е част от партньорската мрежа на Сименс България, като от 2014 г. станахте официален Siemens Solutions Partner. Как това партньорство допринесе за растежа и успехите на Логисофт?

Много е лесно, когато си партньор на световния лидер Siemens да убедиш крайните клиенти да изберат теб! Вече сме спечелили клиента на 50% като сме го убедили в неговата хардуерна независимост, без значение от това в коя точка на света се намира той. Останалите 50% са TIA Portal базираният софтуер на ЛогиСофт, който прави, както вече казах, системите ни работещи. Да не говорим, че при много от големите ни клиенти Сименс е задължително изискване за одобрен доставчик.

3. Какво ви накара да се спрете именно на Сименс? Каква е тайната за това дългогодишно сътрудничество?

Аз не съм се спрял на Сименс, когато създадох фирмата. Аз просто продължих да работя с тази техника. С програмирането на цял високостелажен склад със Сименс оборудване в предната ми работа, натрупах такъв невероятен опит, че изобщо не съм се замислял как да продължа след това в собствената ми фирма. Помня и момента, когато Сименс дойде официално в България. Тогава дори участвах с доклад в тяхната първа сбирка.

4. Какви са някои от ключовите проекти, които Логисофт и Siemens са реализирали заедно, и какво е било тяхното въздействие върху клиентите и индустрията като цяло? Какви бяха ключовите фактори за постигане на успеха в тези проекти?

Много проекти сме направили през тези години със Сименс, но най- впечатляващите са за управление на дозиращи системи за фабриките за шоколад на Nestle и Mondelez и фабриката за кафе на Jacobs Douwe Egberts . Фабриките за керемични керемиди в гр. Стралджа и бетонни – за Брамак в България и Турция. Съвместни проекти със Сименс имаме и във всички фабрики на Кока Кола Хеленик в България, като там изградихме връзка между всичките им производствени линии и SAP. Друг значим проект е Siemens PCS 7 системата ни за фабрика на „Каолин“ АД – най-голямата по това време. За първи път в света с проект на Dematic – ретрофит на високостелажен склад в Сърбия – реализирахме директна връзка между PLC и SAP без WMS. Сега това е много модерно и популярно решение по целия свят, но преди 15 години ние бяхме първите, които го направиха. Горди сме, че освен дългогодишен партньор за нас Сименс се превърна и в клиент с модернизацията на техния автоматичен високостелажен склад в завода им в гр. Правец. 

5. Скорошното ви отличие с Наградата на германската икономика в категория „Малко и средно предприятие“ е изключително признание за вашата работа и принос. Какво означава тази награда за “Логисофт”?

Това е много голяма чест за нас и нашия труд, за нашите усилия, като семейна компания през всички тези години! Това не е просто някаква награда за постигнати числа. Свързан съм не само технически, но и емоционално с Германия. Ходил съм нееднократно на обучения в централата на Сименс в Нюрнберг. Почти не съм пропускал технически панаир в Германия и като посетител, и като изложител. И двете ми деца са немски възпитаници. Новият ни директор продажби и маркетинг също е немец, а и част от семейството ни. В този смисъл не е чудно, че тази награда значи много за нас.
Освен наградата на немската икономика сме горди да споделим, че получихме и още едно отличие – Почетна грамота за Иновативно предприятие на годината в категория Пазарно лидерство на Фондацията за приложни изследвания и комуникации.

6. Как считате, че партньорството със Сименс подпомага устойчивостта и иновациите във вашия сектор?

Много са секторите, в които сме работили и навсякъде комплексната палитра от елементи, които Сименс предлага, са били достатъчни за създаването на перфектни решения от една ръка. Така всяко старо решение, базирано на техника на различни доставчици, което сме премахвали при модернизации, сме заменяли само с едно – единствено решение и то на Сименс.

7. Какви са бъдещите планове за развитие на “Логисофт”, особено в контекста на вашето партньорство със Сименс? Има ли нови сектори или технологии, в които планирате да се разширите?

След корона кризата и драстичните промени на световно ниво се наложи и ние бързо да се преориентираме, буквално, за да оцелеем. При положение, че до този момент 90 % от бизнеса ни беше изнесен в Западна Европа, по време на пандемията, когато границите се затвориха принудително, се наложи бързо да преценим как да продължим по-нататък. Точно тогава влязохме в новите направления на куриерския и онлайн търговски бизнес. Старият ЛогиСофт, който правеше само програми до този момент, се превърна в комплексен доставчик на цялостни решения. Така ние успяхме да изградим нов бизнес модел и да стабилизриме фирмата. Ето в тази насока, с предложения от една ръка, върви и бъдещото развитие на компанията. Това не значи, че сме прекратили отношенията си с немските ни партньори. Напротив, в момента продължаваме да работим и за тях, при това правим още по-мащабни и интересни системи. Но накъдето и да поемем техниката за автоматизация на Сименс е винаги в центъра на нашите решения.

8. Каква роля, според Вас, ще играят технологии като индустриалния изкуствен интелект, цифровите екосистеми и дигиталните близнаци за бъдещето на интралогистичната автоматизация?

Няма как светът да върви напред, а ние да го караме постарому. Това никога не е бил нашият стил. Винаги съм бил горд, че ЛогиСофт е фирмата, която се е стремяла да залага най-иновативните решения на Сименс. Например още през 2000 г. за първи път в България използвахме перферията ET200S и първият панел с 256 цвята. Първата визуализация WinCC Flexible също е в наш проект. По-късно пак първи заложихме и ET200SP серията. В наши системи работят за първи път и Safety PLC на Siemens, S7-1500 fail safe technology controller и SIMATIC ET 200SP Open Controller.
Досега сме разчитали по-скоро на нашия естествен интелект и смятаме така да бъде и занапред. С навлизането на фирмата, обаче в сферата на роботизираните решения, техническото зрение и необходимостта от тестване на системите изпреварващо, мисля, че вече сме направили първите стъпки в бъдещето. Ние отдавна тестваме предварително нашите конвейерни и високостелажби автоматизирани системи виртуално, за да си гарантираме безпроблемното свръхкратко пускане на обекта!
Но, разбира се, тепърва ще има огромни перспективи за нас в тези направления!
Животът продължава, иновациите също! Пожелаваме си още много години на страхотни общи успехи на европейско и световно ниво!

Моля, вижте оригиналното интервю със Siemens България:

Тук, на уебсайта на Siemens.